Vandaag is het world back-up day. Bij het maken van back-ups denken veel mensen aan het opslaan van je vakantiefoto’s op een externe harde schijf en klaar. Maar bij het maken van back-ups voor je bedrijf zijn er nog veel meer zaken die komen kijken. Wij moeten dit doen voor ons bedrijf, dus zoals met alles delen wij maar al te graag onze tips zodat jij ze ook kan toepassen op jouw bedrijf.

Iedereen heeft ondertussen al wel gehoord van ransomeware of gijzelingssoftware die je computer infecteert, zoals een virus waarna je computer onbruikbaar wordt tenzij je een betaling uitvoert om een encryptiesleutel kan ingeven om je bestanden te ontsluiten. Wat velen echter niet blijken te weten is dat sommige van deze softwares een tijdlang op je computer meedraaien om vervolgens pas toe te slaan. Dit heeft tot gevolg dat ook je back-up schijf geïnfecteerd is waardoor ook daar je documenten niet meer beschikbaar zijn, met alle verregaande gevolgen van dien.

Zo zijn er al grote Belgische instanties zoals Stad Antwerpen en verschillende ziekenhuizen die het slachtoffer werden van ransomware en daardoor een tijdlang hun activiteiten moesten onderbreken. Ook internationaal lopen de bedragen op tot miljoenen, te lezen in dit artikel. Dit is natuurlijk zeer kostelijk, niet enkel voor hun activiteit maar ook voor hun reputatie. Gelukkig zijn er initiatieven als No more ransome, zij verzamelen manieren om de ransomeware te deblokkeren zonder te betalen. Om er zo voor te zorgen dat de hackers die computers infecteren inkomsten mislopen waardoor het hopelijk minder interessant wordt om dergelijke activiteiten uit te oefenen.

Hoe voorkomen?

  • Maak altijd een back-up van je belangrijkste bestanden zodat je altijd een kopie hebt.
  • Gebruik antivirus software die up-to-date is
  • Download geen programma’s van verdachte websites of gekraakte versies van programma’s.
  • Open geen bijlagen in e-mails of berichten van onbekende afzenders.
  • Hou er rekening mee dat ook links die vrienden sturen verdacht kunnen zijn wanneer hun account is gecompromitteerd.

Toch het slachtoffer geworden?

Kijk op internet naar initiatieven zoals Nomoreransome en zoek naar mogelijkheden om je gegevens terug te ontsleutelen zonder het gevraagde losgeld te betalen. Want het losgeld betalen geeft uiteraard geen garantie dat daarmee het probleem opgelost zal zijn. Misschien gebeurt er na betaling wel helemaal niets waardoor je nog steeds met het probleem zit opgescheept. Een andere optie is dat alles in eerste instantie in orde lijkt maar de software staat nog altijd te sluimeren op je devices. Hierdoor kan het na verloop van tijd zijn dat de kwaadwilligen de software opnieuw activeren waardoor je opnieuw moet betalen aan dezelfde groepering.

Verder is het ook belangrijk om steeds klacht in te dienen bij je politie en bij CERT.be, het Federal Cyber Emergency Team. Een onderdeel van Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Zoals ze zelf aangeven hebben ze als opdracht het online opsporen, observeren en analyseren  van veiligheidsproblemen en de verschillende doelgroepen hierover informeren. Bij hun melden kan door een mail te sturen naar [email protected],dit met vermelding van type gegevensdrager, besturingssysteem, besmettingswijze, naam van de ransomware (indien zichtbaar), gevraagde betaalmethode, screenshot of foto van je computerscherm om zo gegevens te hebben over de aanvallen die plaatsvinden.

Extra advies nodig? Landra staat graag klaar om jou extra advies te geven, aarzel dus niet om ons te contacteren.