In het digitale tijdperk zijn kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) aantrekkelijke doelwitten voor cybercriminelen. Het is essentieel voor elke ondernemer om waakzaam te zijn en zich te wapenen tegen deze bedreigingen. Dit artikel geeft praktische tips en voorbeelden om jouw bedrijf te beschermen tegen oplichting.

1. Wees alert op verdachte communicatie 

Oplichters gebruiken vaak geavanceerde tactieken om vertrouwen te winnen. Een veelvoorkomend voorbeeld is een e-mail die zogenaamd van een bekende bank of serviceprovider komt, waarin wordt gevraagd om op een link te klikken om jouw accountgegevens te verifiëren. Deze links leiden echter vaak naar vervalste websites die ontworpen zijn om jouw gegevens te stelen. Controleer altijd het e-mailadres van de afzender en zweef met jouw muis over links om te zien waar ze echt naartoe leiden voordat je erop klikt.

2. Train jouw personeel 

Een voorbeeld van interne training kan een gesimuleerde phishing-aanval zijn, waarbij een nep-e-mail naar medewerkers wordt gestuurd. De resultaten van deze test kunnen gebruikt worden om medewerkers beter op te leiden over hoe ze dergelijke aanvallen kunnen herkennen. Regelmatige workshops en updates over cybersecurity houden het bewustzijn scherp.

3. Dubbelcheck de bron

Neem het geval van een leverancier die je plotseling via e-mail vraagt om betalingen te doen naar een nieuw bankrekeningnummer. Voordat je actie onderneemt, bel dan naar het officiële telefoonnummer van de leverancier zoals vermeld op hun website (niet de contactgegevens in de e-mail) om de wijziging te verifiëren.

4. Gebruik geavanceerde beveiligingsmaatregelen

Een KMO kan bijvoorbeeld worden getarget met ransomware, waarbij bestanden worden versleuteld en pas vrijgegeven na het betalen van losgeld. Het regelmatig updaten van jouw beveiligingssoftware en het implementeren van goede firewall-instellingen kan dergelijke aanvallen afweren.

5. Wees zuinig met het delen van informatie

Een praktijkvoorbeeld is het vermijden van het delen van te gedetailleerde financiële of persoonlijke informatie op jouw website of sociale media. Oplichters kunnen deze informatie gebruiken om meer overtuigende phishingaanvallen uit te voeren. Beperk de toegang tot gevoelige informatie tot alleen die medewerkers die het echt nodig hebben.

6. Maak back-ups

Stel dat jouw bedrijf het slachtoffer wordt van een cyberaanval waarbij gegevens worden gewist of gecompromitteerd. Het hebben van externe back-ups, idealiter opgeslagen op een andere locatie of in de cloud, kan van cruciaal belang zijn om jouw bedrijfsvoering snel te herstellen.

Conclusie

De dreiging van oplichting is reëel en evolueert voortdurend, maar door proactief te zijn en jouw personeel en systemen goed uit te rusten, kan je jouw KMO beschermen. Het implementeren van deze tips zal helpen om de integriteit van jouw bedrijf te waarborgen en een veilige werkomgeving te onderhouden.