Als experten in online marketing bieden we bij Landra een breed scala aan diensten aan, van websiteontwerp tot Google Ads en social media management. Zoals onze klanten weten is de nieuwste ontwikkelingen volgen een belangrijk gedeelte van de kwaliteit die wij bieden. Zo richten we onze aandacht vandaag op een nieuw bevestigd aspect van lokale SEO voor Google Maps. We zagen reeds in een eerder blogpost het belang van lokaal voor een KMO. En iets waar velen niet aan denken: openingsuren.

Onlangs bevestigde Google dat ‘openheid’ – oftewel de weergave van openingsuren – een sterkere rankingfactor is geworden in lokale zoekopdrachten. Dit inzicht komt uit een gedetailleerde discussie die door SEO-professionals is gevoerd en is te vinden in een artikel op Search Engine Journal, de bron voor dit onderwerp.

Wat betekent dit voor jouw KMO?

Google’s algoritme voor lokale zoekopdrachten, ook bekend als de “local pack rankings”, is nu meer gericht op of jouw bedrijf open of gesloten is op het moment dat de zoekopdracht wordt uitgevoerd. De “local pack” is de groep van bedrijven die bovenaan de zoekresultaten verschijnt wanneer iemand een lokale zoekopdracht doet. Het is het podium waar jouw bedrijf op kan staan om gevonden te worden in “near me searches” – zoekopdrachten waarbij mensen zoeken naar diensten of producten in de buurt.
Voor KMO’s is aanwezig zijn in deze local pack essentieel omdat het de zichtbaarheid en de kans op conversies aanzienlijk verhoogt. Google begrijpt dat gebruikers geneigd zijn om te klikken op bedrijven die als open worden weergegeven, en als je concurrenten gesloten zijn, is dit dé kans om op te vallen. En dit feit is nu ook bevestigd door Google; bedrijven met meer openingsuren zullen ook meer zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

De rol van “Near Me Searches”

“Near me searches” zijn cruciaal voor lokale bedrijven omdat ze vaak leiden tot directe actie van de zoeker. Als jouw bedrijf zichtbaar is als open en dichtbij, is de kans groter dat je de voorkeur krijgt. Dit is waar accurate openingsuren van vitaal belang zijn. Niets zo lastig als naar een bakker rijden op zondag ochtend om dan te merken dat deze niet geopend is. Of een bedrijf te bellen waar niemand opneemt. En Google begrijpt dit door bedrijven die hun klanten wel verderhelpen een voordeel te geven.

Hoe je openingsuren optimaal beheert

Hier zijn enkele best practices voor het beheer van je openingsuren op Google Business Profiles:

1. Wees nauwkeurig: Zorg ervoor dat de openingsuren altijd up-to-date zijn. Dit betekent dat je wijzigingen moet doorvoeren voor feestdagen, speciale evenementen of onvoorziene sluitingen.
2. Wees eerlijk: Vermijd de verleiding om 24/7 openingstijden op te geven als dat niet het geval is. Google is slim en past ranking signalen aan om misleidende praktijken tegen te gaan. Oneerlijkheid zal dus afgestraft worden.
3. Wees alert: Houd je Google Business Profile in de gaten voor eventuele wijzigingen die door anderen kunnen worden voorgesteld, en zorg ervoor dat deze correct zijn.
4. Wees proactief: Gebruik Google Posts binnen je Google Business Profile om speciale openingstijden of evenementen op voorhand te communiceren.

SEO voor Google Maps: Een kritische kijk

SEO voor Google Maps gaat niet alleen over het optimaliseren van trefwoorden; het gaat ook om het optimaliseren van je bedrijfsvermelding om de lokale vindbaarheid te verbeteren. Door te zorgen voor nauwkeurige en eerlijke openingsuren, toont niet alleen betrouwbaarheid aan klanten, maar versterkt dus ook je positie in Google’s lokale zoekresultaten.

Conclusie

In de dynamische wereld van SEO verandert Google voortdurend de regels. Voor KMO’s kan het bijhouden van deze wijzigingen uitdagend zijn, maar het is van essentieel belang voor online succes. Bij ons marketingbureau begrijpen we het belang van zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten en bieden we gespecialiseerde diensten aan om je bedrijf op de kaart te zetten – letterlijk en figuurlijk.

Door samen te werken met Landra, kan je je verzekeren van een strategie die niet alleen vandaag werkt, maar die ook flexibel genoeg is om de veranderingen van morgen aan te kunnen. Neem contact met ons op om meer te leren over hoe we de lokale SEO voor Google Maps kunnen versterken en je bedrijf naar nieuwe hoogten kunnen brengen.